Pyttedans 2-3 år

Barndansundervisning bygger på blandning av imitation och improvisation. Arbetsmetoden är pedagogiskt framarbetad och anpassas efter barnens ålder och motoriska utveckling.

Dans ska vara glädjefyllt, så undervisningen sker efter barnens förmåga. Musiken är noga utvald och förstärker upplevelsen och stimulerar rytmkänsla, dynamik, musikalitet, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och minne.

Barnen får med musik och rörelse utveckla sin fantasi, kreativitet, kroppsmedvetenhet, rytmkänsla, motorik och koordination. Redan
här introduceras grundsteg och olika rytmer som förbereder för all fortsatt dans.

I Pyttedansen ska en förälder eller anhörig följa med barnet och vara med aktivt på lektionen!

 

Dancekidz 4-6 år

Barndansundervisning bygger på blandning av imitation och improvisation. Arbetsmetoden är pedagogiskt framarbetad och anpassas efter barnens ålder och motoriska utveckling.

 Dans ska vara glädjefyllt, så undervisningen sker efter barnens förmåga. Musiken är noga utvald och förstärker upplevelsen och stimulerar rytmkänsla, dynamik, musikalitet, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och minne. 

Barnen får med musik och rörelse utveckla sin fantasi, kreativitet, kroppsmedvetenhet, rytmkänsla, motorik och koordination. Redan
här introduceras grundsteg och olika rytmer som förbereder för all fortsatt dans.

Från 4 år börjar vi öva på att föräldrar inte är med inne i danssalen. I början är förälder eller anhörig med barnet och dansar och sedan tränar vi stegvis på att barnen klarar sig själva i danssalen. Är barnen blyga eller osäkra får givetvis en förälder vara med tills barnet känner sig tryggt att klara lektionen själv.
Utanför danssalen finns soffor där föräldrar kan koppla av medan de väntar.

 Från 6 år börjar vi tydligare arbeta med de olika karaktärerna, grundstegen och rytmerna i dansstilarna Hiphop,

Disco och Jazz så barnen ska ha en uppfattning om dem när de senare ska välja dansstil.

 

Disco

Disco har sitt ursprung i 70-talsdisco men ser helt annorlunda ut idag. Karaktären kännetecknas av en konstant kroppspuls, magpump och bodyaction, som bygger på principen contraction och release.

Benämningen Discodance ger utrymme för fri tolkning och personlig stil. Denna kan ofta vara influerad av aktuella trender. Disco karaktäriseras av mycket pump, puls och energi. Det är ett snabbt fotarbete samt snabba starka armrörelser med rena linjer. På högre nivå ingår mycket teknik såsom hopp, kickar och piruetter.

Lektionerna innehåller uppvärmning, styrka, stretch, teknikövningar och koreografi. Detta är även en dansstil som man kan tävla i.

 

Hiphop

Hiphop Streetdance, Streetfunk, kärt barn har många namn. Karaktären kännetecknas av en låg och nedåtgående puls, där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken. Detta framhäver dansens typiska gung eller ”groove”.

Hiphop dansas ofta i ”down beat”, dvs med tung känsla. Hiphop ger utrymme för fri tolkning och personlig stil, där tex locking, House, Crump, New School, Old School, Ragga/Dancehall eller andra aktuella stilar kan ingå. Danslärarna utvecklar en personlig stil som ibland är inspirerad av olika Streetstilar.

Lektionen består av uppvärmning med både styrka och koordinationsträning, grundstegsträning, improvisation och övningar över golvet. Därefter arbetar man med koreografi.

Detta är även en dansstil som man kan tävla i.

 

Jazz & Modernt

En danskurs för dig som är nyfiken på de sceniska och konstnärliga dansstilarna. Du får både teknikträning och stor variation i övningar och koreografier!

Jazz är en mycket omtyckt träningsform. Den ger en härlig och intensiv träning och upplevelse samtidigt som du får både styrke-och rörlighetsträning av hela kroppen.

Idag består jazzen av många olika stilar alltifrån den klassiska Old schooljazzen, Lyrical jazz, Showjazz och till den mer influerade funk/street Comercialstilen.

Jazzdansen som utvecklats i USA är en sammansmältning av idéer och impulser från hela världen med ursprung i den afrikanska dansen. Klassisk balett ligger till grund för jazztekniken.
I jazzen är musiken inte bunden till en särskild musikstil, man kan göra jazzdanser till vilken musik som helst!

Under lektionerna arbetar vi med uppvärmning, styrka, kroppsmedvetenhet, koordinations-och smidighetsövningar samt diagonalövningar och dans-kombinationer med olika karaktär.

Modern dans är en konstnärlig mer abstrakt dansstil. Teknikerna inom modern dans är många och kan även kallas Nutida dans, Fridans eller Contemporary. Exempelvis jobbar man med releaseteknik, fall and recovery, Alexanderteknik mm. Andning, musklernas kapacitet, flexibilitet och energi är viktiga komponenter.

Stilen kan ofta vara mer abstrakt än andra dansstilar. Cullbergbaletten är ett känt exempel på ett danskompani som dansar Modernt. Vi har också sett mycket modern dans i TV-program som So you think you can dance.

 

Balett

Den klassiska baletten har utvecklats under lång tid. Den har sina rötter i bland annat medeltida folkliga danser och sällskapsdanser under 1400-talet.

Balettens teknik följer en tradition och en tydlig struktur. Det finns utrymme för improvisation och eget skapande inom ramen för denna tradition.

Tekniken består av enkla grundrörelser och positioner som kombineras till rörelsematerial och danskombinationer. I början av inlärningen läggs ganska stor vikt vid den grundläggande tekniken, hållningen och placeringen, vilket är nödvändigt för att senare kunna utföra svårare rörelsemoment såsom piruetter, höga benlyft, avancerade steg och hoppkombinationer.

Den klassiska baletten lägger den tekniska grunden till praktisk taget all konstnärlig dans.

 

Slowdance & Freestyle Discojazz

Både Slowdance och Freestyle tillhör Discofamiljen.

Freestyle kännetecknas av explosivitet, snabbhet, musikalitet, spänst och tekniska färdigheter, med influenser av tex Disco och Jazz. Freestyle ska innehålla grundsteg som löpetrin, ball-change, kickkombinationer, spins och hopp. Dansen är mycket snabb, atletisk och fylld av stora, skarpa kontraster

Slowdance har sitt ursprung ur Brittisk freestyle. Slowdance inspireras av Jazz, Modernt och Balett och dansas till ballader. Men då ursprunget är Freestyle är snabbhet, explosivitet, kontraster och dramatik fortfarande viktigt för rätt karaktär. Slowdance ska inte förväxlas med Lyrical jazz

 

TikTok

TikTok är en danskurs som riktar sig till alla TikTok-tokiga! Vi bygger koreografier från olika populära TikTok-danser och trender som går viralt på TikTok och även danser till låtar som många känner igen. Dansarna kommer även själva kunna vara med att inspirera, påverka och önska. Denna kurs är full med dans och skoj som passar alla!

Zumba

Zumba är ett dansbaserat träningspass. Det är inte en danskurs där du lär dig specifik danstil, grundsteg eller dansteknik. Zumba bygger främst på latinamerikanska danser som Salsa, Cumbia, reageton och Merengue. Utifrån det kan man blanda in danser och musik från hela världen som samba, flamenco, bollywood, orientaliskt, afrikanskt, pop, 70-tals disco och pop. Anything goes!

Dansernas grundsteg förenklas för att passa ett träningspass där man tittar och följer instruktören. Det är inte så noga att det blir exakt, var och en efter sin förmåga, bara det känns roligt och bra. Svett och skratt utlovas!